MENÜ
Erzurum 40°
Ova TV
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sanatta fazla mesai ve angarya iş tartışması
Ekonomi
2 Nisan 2012 Pazartesi 10:38

Sanatta fazla mesai ve angarya iş tartışması

KÜLTÜR ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı senfoni orkestralarının özerkliğinin zedelendiği, halkın sanattan uzaklaştırılmaya çalışıldığı ve sahne emekçilerinin anayasaya aykırı angarya koşullarda çalıştırıldığını iddia etti.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen ise Kültür Sanat-Sen’in açıklamasının gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, “Bu açıklamayı son derece talihsiz buluyor ve gerçek bilgilere dayanmayan beyanlarla yapılan bu açıklamayı kınıyorum” dedi.

Özerklikleri zedelendi

Devlet Tiyatroları ve diğer sanat kurumlarının özerkliğinin zedelendiği ve halkın sanattan uzaklaştırılmaya çalışıldığı ileri sürülen Kültür Sanat-Sen açıklamasında şöyle denildi:

“Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı senfoni orkestralarının yasalarına aykırı biçimde fiilen işleyemez hale getirildi. Sahne emekçilerine 16 saate yakın, anayasaya aykırı angarya çalışma koşulları dayatılmakta, Devlet Tiyatroları’nda mevzuat boşluğundan oluşan keyfi uygulamalarla gece yarısından sabaha kadar çalışma yaptırılmakta, sahne emekçileri kimi günler evlerine bile gidememektedir. Bütün bu çalışmalara fazla mesai ödenmediği gibi, 1 günlük hafta tatili hakları bile ihlal edilmektedir.

İş güvenliği uygulanmıyor

Uluslararası iş güvenliği ve sağlığı kuralları uygulanmayan sanat kurumlarında, turnelerde uzun süren yolculuk sonrası sahne emekçileri dinlenmeden çalışmaya zorlanmaktadır. Uygulanan angarya nedeniyle sakatlanıp ‘ağır iş yapamaz’ raporu alanlara sözleşmelerinin feshedileceği tehdidi de yapılmaktadır.”

Angarya yok

Angarya çalışmaların kurumlarında olmadığını ifade eden Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ise şunları söyledi: “Devlet Opera ve Balesi’nin bazı dönemlerde sanatın gerekliliğinden kaynaklanarak işleri yoğunlaşabilir, tüm elemanlarımızla birlikte promiyerler için ayın üç dört günü  yoğun olabilir. Bunun dışında kalan 25 günde sanatçılarımız rahat çalışma koşulları içerisinde bulunuyor. Dünyadaki tüm opera ve bale kurumlarından daha rahat bir durumdayız. İş güvenliği kurallarını sonuna kadar uygulamaya çalışıyoruz. Sanatçılardan teknik ekibe kadar en üst düzeyde iş güvenliği koşullarında çalışmaları bizim önceliklerimiz arasındadır. Kültür Sanat-Sen yöneticilerinin gayretlerimizi inkar edeceklerimizi sanmıyorum.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ova TV