MENÜ
Erzurum 22°
Ova TV
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kamuda lüks tüketim arttı
Ekonomi
27 Eylül 2012 Perşembe 09:37

Kamuda lüks tüketim arttı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, son yapılan zamlarla ilgili, “Maliye Bakanlığı bütçe açığındaki hızlı artışı telafi etmek için kolay yolu tutmuş ve vergileri artırmıştır” dedi.

ASO’nun Eylül ayı meclis toplantısında konuşan Özdebir, ekonomideki olumsuz senaryoları öne çıkaran yaklaşımların, piyasadaki güveni bozduğunu ve ekonomik yavaşlamayı beslediğini kaydetti. Başbakanlık’ın genelgesine ve sıkı denetimine rağmen, Ankara’da birbirinden lüks kamu binalarının yapıldığını ve kiralandığı ifade eden Özdebir, şu değerlendirmelerde bulundu:

Lüks binalar yükseliyor

“Başbakanlık’ın genelgesine ve sıkı denetimine rağmen bugün Ankara’da ya birbirinden lüks kamu binaları yapılmakta ya da kiralanmaktadır. Bütçede, T cetvelinde yer almayan taşıt alımı yapılamamakta. Ama bürokrasi bunu kiralık araç yöntemiyle deldi, kamuda lüks araç kullanımı hızla arttı. Personel sayısında da hızlı bir artış oldu.

Maliye tedbir almadı

Maliye, gelirlerini artırmak için vergileri yükseltirken, harcamaları azaltmak için hiç bir tedbir almadı. Maliye politikası, enflasyonu indirmeye çalışan Merkez Bankası’nın işini zorlaştırıyor. Vergilerdeki artış enflasyonda bir puana yakın bir artışa yol açacak ve enflasyondaki artış, faizlerdeki düşüşü engelleyecek, hatta faizlerde yükselişe yol açabilecek. Bu durum Hazine’nin borçlanma faizlerini yükselterek bütçe üzerinde ek bir yük oluşturacak.

Bankalara çalışıyoruz

Sanayi kuruluşlarının dörtte biri zarar ederken bankaların karı bu yılın ilk yedi ayında yüzde 12’lik artışla 13 milyar liranın üzerine çıktı. Hepimiz bankalara çalışıyoruz. Bankalar ise sanayiyi finanse ederken nazlanmakta, yüksek kredi faizleriyle kredi kullanımını imkansızlaştırmakta.Yapılandırmada fayda sağlanamadı
ASO olarak ekonomide zor günlerin yaklaştığını görerek kamuya ait borçların yeniden yapılandırılmasında sürenin 60 ay olmasını önermiştik. Bizim önerimize rağmen yapılandırma süresi 36 ay olarak belirlendi. Yavaşlayan bir ekonomi ve daralan piyasa şartlarında firmaların bu ödemeleri bu kadar kısa bir sürede yapamayacakları belliydi. Sonuç olarak, sürenin kısa tutulması nedeniyle yeniden yapılandırmada beklenen fayda sağlanamamış, piyasadaki daralmayla birlikte buradan gelecek gelirler de azalmıştır.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ova TV